Czech New Energies Rallye podesáté. Titulárním partnerem Skupina ČEZ

13.4.2022

Průkopnická soutěž v rallye pravidelnosti vozů s alternativními druhy pohonu oslaví kulaté jubileum. Akce, jejíž historie se začala psát v roce 2012, kdy se stala součástí doprovodného programu čtyřicátého ročníku Rallye Český Krumlov, je dnes už stálicí v kalendáři světového poháru elektromobilů pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace. Titulárním partnerem Czech New Energies Rallye, konané v tradičním jarním termínu 19. až 21. května, se letos stala Skupina ČEZ.

Koncepce druhého podniku seriálu FIA ecoRally Cup 2022 doznala oproti minulosti několika významných změn. Tou nejzásadnější bude nová lokalita slavnostního startu, který bude včetně souvisejících aktivit hostit ve čtvrtek Jaderná elektrárna Temelín. Po odpoledních přejímkách a testovací zkoušce pravidelnosti, takzvaném shakedownu, vyrazí první posádka na trať od zámečku Vysoký Hrádek v 19 hodin a do Českého Krumlova tak přijede premiérově už pod rouškou tmy.

„Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility velmi aktivní. Po celé zemi provozuje téměř čtyři stovky dobíjecích stanic. U většiny z nich garantuje certifikovanou bezemisní elektřinu. I proto jsme rádi, že můžeme hostit start této prestižní motoristické události právě u naší elektrárny, která jako bezemisní zdroj přispívá k roční úspoře přibližně dvanácti miliónů tun CO2,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Během třech dnů 10. ČEZ Czech New Energies Rallye, která vyvrcholí sobotním vyhlášením vítězů na cílové rampě v krumlovském podzámčí, čeká na účastníky 15 zkoušek pravidelnosti o délce více než 300 kilometrů. Po třech letech zavede páteční itinerář posádky také na oblíbený a divácky hojně navštěvovaný test v areálu českobudějovického výstaviště těsně před oficiálním startem 49. Rallye Český Krumlov. Celkem jihočeská regularity rallye měří téměř 600 kilometrů.

Absolutní vítězové 9. Czech New Energies Rallye 2021 a pravidelní účastníci FIA ecoRally Cupu – Michal Žďárský a Jakub Nábělek s vozem Kia e-Niro 64 kW

Další zásadní změnou je místo, kde se budou elektromobily během soutěže nabíjet, když Pivovarskou zahradu v letošním roce vystřídá nedaleké parkoviště P2 Pod poštou v centru Českého Krumlova. Dobíjecí infrastruktura bude zajištěna společností Phoenix Contact, technologickým partnerem nově vzniklé České trophy v ecoRally.

„Pro nás jako lídra v oblasti elektromobility je přirozené se zapojit do podpory krumlovské soutěže, kterou vnímáme jako vlajkovou loď ecoRally v České republice. Wallboxy použité pro nabíjení obsahují komponenty Phoenix Contact, což je záruka kvality. Věříme, že přispějeme k dalšímu rozšíření nově vznikajícího odvětví automobilové soutěže,“ doplňuje jednatel firmy Martin Lahoda.

Další informace k 10. ČEZ Czech New Energies Rallye se budou průběžně objevovat na webových stránkách www.cner.cz. Zájemci o účast už tam v těchto dnech nalezou jak propozice soutěže, tak i elektronickou přihlášku.

Foto: Jaroslav Červ a Petr Skřivánek