Zlato zůstalo i tentokrát v České republice

30.3.2023

Ve dnech 24. a 25. března se na jihu Čech uskutečnil již 11. ročník rallye pravidelnosti ČEZ Czech New Energies Rallye. Soutěž organizovaná ÚAMK South Bohemia Rally Clubem a týmem ČK motorsport byla opět zařazena do mezinárodního seriálu Bridgestone FIA ecoRally Cup.

Časně jarní termín přilákal našlapané pole 41 posádek včetně elitních jezdců ze zahraničí. Na startu bylo zastoupených celkem devět evropských zemí. Cesty ještě nebyly po zimě v optimální kondici, a tak několik silnic třetích tříd či účelových komunikací zůstalo pokrytých jemným štěrkem nebo vytahaným blátem.

Během dvoudenní rallye, kdy posádky musely absolvovat celkem 492 kilometrů s 18 náročnými zkouškami pravidelnosti, se ukázaly malé rozdíly mezi špičkou startovního pole. O první místo se bojovalo od startu u Jaderné elektrárny Temelín až do závěrečného testu, který nakonec rozhodl. Zatímco v rallye pravidelnosti si nejlépe počínali vítězové minulých dvou ročníků Michal Žďárský s Jakubem Nábělkem (Hyundai Kona Electric), ve spotřebě byli nejúspěšnější manželé Ondřej a Tereza Hunčovských (Volkswagen e-Up!) a získali tak díky kombinovanému hodnocení absolutní triumf.

„Do poslední chvíle jsme nevěděli, s jakým autem pojedeme. Magnety do kol, které nám pomáhají dodržovat průměrnou rychlost, jsme nasazovali večer před startem pod lampou u Temelína. Je neuvěřitelné, jak to nakonec dopadlo. Ještě jsem to nedokázal vstřebat,“ nechal se slyšet vítěz Ondřej Hunčovský. „Krumlov je vždy záruka, že to bude povedená soutěž. Ať už trasy, krajina a prostředí, kudy se jede, nebo to, jak kvalitně je naměřená a technicky zvládnutá trať.“

Vítězná posádka z let 2021 a 2022, Michal Žďárský a Jakub Nábělek, obsadila při 11. ročníku ČEZ Czech New Energies Rallye třetí příčku. Na snímku jejich Hyundai Kona Electric pod temelínskými věžemi.

Konečnou druhou příčku obsadili Španělé, úřadující světoví šampioni Eneko Conde Pujana a Lukas Sergnese Bermúdez s vozem Kia e-Soul, a bronzoví skončili právě Žďárský s Nábělkem.

Obě úspěšné české posádky navíc potvrdily své výsledky v národní PHOENIX CONTACT České trophy v ecoRally, ve které bylo hodnoceno 33 vozidel, a odvezly si domů další sady pohárů. V kategorii výrobců automobilů vyhrál Peugeot před značkou Hyundai, třetí byl Volkswagen.

Foto: Štěpán Šturma a Petr Skřivánek