Czech New Energies Rallye boří hranice. Odstartuje v Rakousku

21.2.2020

Jihočeská krajina bude ve druhé polovině května, stejně jako každý rok, dějištěm významných automobilových soutěží. Souběžně s účastníky tradiční 48. Rallye Český Krumlov budou o desetiny sekundy bojovat posádky vozů s alternativními pohony přihlášené do devátého ročníku Czech New Energies Rallye. Jediný tuzemský podnik zařazený ve světovém seriálu FIA Electric and New Energy Championship hlásí tři měsíce před startem několik zásadních novinek.

Nejvýznamnější změnou v programu soutěže je nahrazení hvězdicové jízdy regulérní etapou s několika měřenými zkouškami pravidelnosti. Prezentace posádek, administrativní i technické přejímky a hlavně start rallye se tak odehrají ve čtvrtek 21. května na jediném místě – v areálu moderní technologické firmy KREISEL Electric, která se nachází nedaleko českých hranic mezi městy Rainbach im Mühlkreis a Freistadt v Horním Rakousku. „Účastníci se tak můžou těšit nejen na velice reprezentativní zázemí akce, ale zejména zbrusu novou etapu, která se z velké části pojede na atraktivních tratích rakouské Jännerrallye,“ vysvětluje Pavel Kacerovský, ředitel 9. Czech New Energies Rallye 2020.

Soutěž se koná jako rallye pravidelnosti a mezinárodní hodnocení je určeno výhradně pro auta poháněná elektřinou a vodíkem, majitelé vozidel na CNG, LPG či jiné alternativní palivo včetně hybridů budou zařazeni do České Trophy v ECO Rally. Podnik je díky své obtížnosti zapsaný v kalendáři E-Rally Regularity Cupu s koeficientem 2, a tak se posádky kromě šance získat dvojnásobek bodů dočkají během třídenního zápolení rovněž pořádné porce soutěžních úseků. Celková délka jihočeské eco rallye přesahuje 600 kilometrů, téměř polovina této distance je rozložena do rekordních 18 měřených testů.

„Letos jsme posádkám přichystali kromě rakouské sekce také zajímavé úseky na Prachaticku, kam se ještě nikdy nepodívaly. Členité tratě v okolí Českého Krumlova tak doplní další navigačně náročné zkoušky v nádherné přírodě na úpatí Šumavy. Itinerář soutěže jsme naplánovali tak, aby nebyl jakkoliv narušen průběh Rallye Český Krumlov. Zájemcům o tuto moderní disciplínu automobilových soutěží z řad motoristických fanoušků můžeme doporučit například návštěvu okruhové erzety na českobudějovickém výstavišti, kde účastníci ‚zeleného‘ podniku vyplní během pátečního hlavního programu přestávku mezi prvním a druhým průjezdem,“ doplňuje Pavel Kacerovský.

Se změnou koncepce Czech New Energies Rallye bude větší důraz kladen také na spotřebu energie, kterou budou techničtí komisaři sledovat u elektromobilů na celé trati. Otázkou stále zůstává, jak se tento ukazatel promítne do konečných výsledků. Pokračuje zástupce ředitele Martin Venuš: „Mezinárodní automobilová federace nám na prosincovém setkání pořadatelů eco rallye v Ženevě představila nový systém hodnocení, kdy výsledky pravidelnosti a spotřeby budou kombinovány. Navržené řešení ale podle našeho názoru nebylo pro světový seriál jako takový šťastné, jelikož účastníci s méně úspornými vozy by prakticky, i přes precizní dodržování průměrné rychlosti, přišli o šanci na dobrý výsledek a mohlo by dojít k jejich odlivu. A to není, doufám, cílem FIA ani žádného z organizátorů. Komise naše připomínky vzala na vědomí s tím, že se jimi bude na svém příštím zasedání zabývat. Zatím však nemáme konečné rozhodnutí, jak se vlastně budou výsledky počítat. Finální stanovisko s napětím očekáváme v těchto dnech.“

Jisté ale je, že od letošní sezony jsou ve FIA E-Rally Regularity Cupu zakázána veškerá elektronická zařízení založená na měření vzdálenosti ze senzoru OBD, magnetů nebo jiných čidel umístěných v kolech vozidel. Ujeté metry tedy můžou posádky nově zaznamenávat pouze pomocí GPS signálu.

Kompletní program 9. Czech New Energies Rallye 2020 naleznete na internetových stránkách www.cner.cz, kde se budou v následujících týdnech objevovat všechny potřebné informace a novinky. K účasti v tomto oblíbeném podniku stačí zájemcům pouze řidičské oprávnění a vozidlo s jiným než benzinovým či naftovým pohonem. Uzávěrka přihlášek je stanovena na 8. května.

Foto: Jaroslav Červ, KREISEL Electric a Petr Skřivánek